vrijdag 3 april 2009

Peter bezoekt Rode Kruis project en deelt klamboes uit



Op 1 april tijdens zijn rustdag in Lilongwe (Malawi) is Peter in de gelegenheid om in district Dowa een malariaproject van het Rode Kruis te bezoeken. De stichting Malaria No More! Nederland steunt daar een project van het Nederlandse Rode Kruis dat in Dowa samenwerkt met het Malawi Rode Kruis. Peter wordt 's morgens opgehaald door Gloria Kunyenga, Programmamanager van het malariaprogramma van het Malawi Rode Kruis, en Ad Beljaars, Regionale Programmacoördinator Zuidelijk Afrika & Soedan van het Nederlandse Rode Kruis. Zij brengen hem naar het dorp Sichisichi waar de lokale bevolking hem verwelkomt met dans, toneel en gedichten die over malaria gaan. Peter ziet en hoort er welke activiteiten het Malawi Rode Kruis onderneemt om de ziekte te voorkomen. Er is maar 1 centraal waterpunt beschikbaar voor 4830 mensen uit de regio. Naast malaria komt er ook veel diarree voor. Voor gecompliceerde ziektegevallen om o.a. een diagnose te kunnen stellen voor diverse ziektes is de dichtstbijzijnde kliniek 20 km verderop waar mensen te voet naartoe moeten.

Na een rondleiding door een apotheek en een kraamafdeling deelde Peter buiten aan de bevolking klamboes uit. Peter heeft de lokale bevolking namens Malaria No More! Nederland in een speech zeer hartelijk bedankt voor hun inspanningen. Hij lichtte de bedoelingen van de stichting toe en heeft ook nog iets verteld over de Tour d'Afrique.

Door onder een klamboe te slapen beschermen de mensen zich tegen de steek van een malariamug. Van malaria word je niet alleen doodziek, je kunt er ook daadwerkelijk door overlijden. Dat gebeurt dan ook maar al te vaak: iedere 30 seconden overlijdt er ergens een kind aan malaria. Ook zwangere vrouwen behoren tot de risiciogroep. Terwijl malaria voorkomen kan worden en je ervan kunt genezen met de juiste behandeling.

Peter streeft ernaar om met zijn fietssponsoractie €11.777 op te halen voor de stichting Malaria No More! Nederland, 1 euro per kilometer. Tot nu toe zijn er al vele donaties gedaan en is er maar liefst €5.756 opgehaald. Er zijn echter nog vele kilometers te gaan en het streefbedrag is nog niet bereikt.


Ook u kunt nu besluiten om een bijdrage te leveren aan de preventie van malaria door een aantal kilometers te sponsoren en nu een bedrag over te maken op rekening 56.10.25.312 van Malaria No More! Nederland o.v.v. Peter Hodes of on-line via http://www.malarianomore.nl/.



- Margret van Gaalen

Geen opmerkingen: