vrijdag 13 maart 2009

Klamboefabriek AtoZ in Arusha

In Arusha in Tanzania staat de grootste klamboefabriek van Afrika: AtoZ Corp. Deze fabriek is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Sumitomo Chemical Corp (Japan), Acumen Fund (Amerika), Exxon Mobil, de WHO en UNICEF.

Sumitomo bood de productietechnologie en de verzekering dat de klamboes op AtoZ machines gemaakt konden worden. Acumen Fund verschafte een lening en projectmanagement expertise. UNICEF biedt de garantie van een afzetmarkt en heeft bijvoorbeeld 43.000 klamboes verkocht voor distributie in Burundi en Tanzania. Exxon Mobil doneerde het basismateriaal om de klamboes te weven (polyethyleen hars), heeft onderzoek verricht naar de beste manier om sterke klamboes te maken, heeft een nieuw vouchersysteem gefinancierd en doneerde $15 miljoen voor malariavoorlichting. De WHO monitorde de kwaliteitscontrole om de te verzekeren dat de klamboes aan de zg. WHOPES standaard zouden kunnen voldoen (World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme).

AtoZ is een lokale Tanzaniaanse klamboeproducent en retailer. De fabriek verschaft werk aan zo'n 600 medewerkers waarvan het overgrote deel vrouw is. De lokale economie wordt hiermee ondersteund en de lokale bevolking heeft een inkomen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

De fabriek produceert zo'n 5 miljoen klamboes per jaar om in Tanzania en andere Afrikaanse landen te distribueren. De maandelijkse productie zal van 12.000 klamboes per maand stijden naar 27.000 klamboes per maand. De vraag naar klamboes is dan ook enorm.


Door onder een klamboe te slapen kunnen de kwetsbare jonge kinderen en zwangere vrouwen hun leven tegen de dodelijke ziekte malaria beschermen. Malaria No More! Nederland steunt diverse projecten in Afrika waarbij de klamboe een belangrijk preventief middel is. Voorkomen is beter dan genezen!

Helpt u mee het leven van jonge kinderen en zwangere vrouwen te beschermen tegen malaria? Doneer een klamboe.


Voor 10 euro kan Malaria No More! Nederland al een klamboe laten aanschaffen, op de juiste plek laten brengen en de juiste voorlichting laten geven.


Steun de stichting nu en maak nu uw bijdrage over op rekeningnr. 56.10.25.312 !!

Geen opmerkingen: