donderdag 28 mei 2009

Sponsoractie Peter en Jan Hodes ten einde

Met het einde van de Tour d'Afrique is er ook een einde gekomen aan de sponsoractie van Peter en Jan Hodes t.b.v. de stichting Malaria No More! Nederland.

Er zijn maar liefst 59 personen en organisaties die gezamenlijk een bedrag van 7.470,47 euro hebben gedoneerd aan de stichting. Een record bedrag voor een particuliere sponsoractie.

Malaria No More! Nederland kan met de opbrengst ervoor zorgen dat er 747 klamboes aangeschaft en gedistribueerd worden waarmee het leven van zo'n 2.240 kinderen (!!!) beschermd kunnen worden tegen de dodelijke steek van een malariamug. De stichting zal dit bedrag toekennen aan een door haar geselecteerde en ondersteunde malaria-interventie in Afrika.

Namens het bestuur en de directie wil ik Peter en Jan Hodes, zijn familie, allen die gedoneerd hebben en allen die publiciteit over deze actie mogelijk hebben gemaakt, van harte bedanken.

Met vriendelijke groeten,

Margret van Gaalen
Programme Manager
Malaria No More! Nederland

donderdag 14 mei 2009

Impressie van het onthaal in Kaapstad




Jan en Peter zijn afgelopen zaterdag niet onopgemerkt binnengehaald. Dat ging gepaard met aardig wat tamtam, muziek, prijsuitreikingen, consul generaals en de burgemeester van Kaapstad.

Hieronder een impressie:








Onder begeleiding van de plaatselijke fanfare komen Peter en Jan het podium op.














Peter met een lekker biertje, Jan en andere Nederlanders









Alle deelnemers















Alle Nederlanders



Peter en Jan zijn alweer een paar dagen in Nederland en kunnen genieten van al het Nederlandse comfort. Jan is zelfs alweer een paar dagen aan het werk. Beiden zijn hun ervaringen nog aan het verwerken en over een tijdje zullen ze hun terugblik delen met ons.


De 'donatie'lijnen staan nog open. De teller staat nu bijna op 8000 euro!!! Ga jij helpen om dat te halen?



maandag 11 mei 2009

Jan en Peter heelhuids in Kaapstad over de finish!

Zaterdag 9 mei haalden Jan en Peter heelhuids de finish in Kaapstad, Zuid-Afrika!! Ook de laatste etappes vallen niet mee. Peter stuurt zondag 10 mei zijn laatste mailtje vanuit Afrika:

"Goedemiddag, hier meldt zich Kaapstad. Gisteren heelhuids in Kaapstad aangekomen. Ik realiseer me dat ik een tijd lang uit de ether geweest ben maar dit had te maken met slecht toegang tot internet. Mijn laatste bericht was uit Windhoek dus daar pak ik de draad weer op!
Jan is zonder problemen in Windhoek aangekomen en we hebben samen op de camping wat zaken geregeld. De volgende dag begon de laatste sectie die ze in Namibië enigszins hebben omgegooid door de eerste 6 dagen "dirt road" te nemen, hetgeen voor Jan betekende dat zijn karretje (racefiets) op de truck kon en een leenfiets (moutainbike) kreeg. De algemene mening was dat de dagen veel te lang waren in combinatie met dirt road met heel veel zand en wasbordoppervlakte. Loodzwaar en bloedheet. Daartegenover stond wel een wonderschone natuur met heel veel mooie duinpartijen. Rustdag in Soussosvlei alwaar in een heerlijke lodge gelogeerd met een geweldige keuken. Super relaxed allemaal!
Jan heeft alles gefietst en ik heb af en toe de lunchtruck genomen hetgeen me minder KM,s opleverde, maar ik zat er gewoon helemaal doorheen. Mijn perceptie van deze sectie was dat het allemaal eenvoudig zou zijn en dat viel vies tegen. Dus allemaal tussen de oren!
Op 30 april hebben de Nederlanders de rest van de wereld uitgenodigd voor een Koninginnedagborrel met oranjebitter (door Jan meegenomen) en bier hetgeen zeer gewaardeerd werd. Ik heb nog een praatje gehouden over de achtergrond van deze festiviteit en verteld dat het een hele relaxte dag is in NL zonder te weten wat zich inmiddels had afgespeeld. Wat een anticlimax!!
Onze laatste rustdag was aan de grens met Zuid Afrika bij Noordoever aan de Oranje rivier. Heel relaxed en prachtige omgeving. De laatste week door Zuid Afrika was pittig wat KM's betreft met nogal wat tegenwind. Werkdagen van 8 uur waren geen uitzondering hetgeen de nodige pijn aan de kont betekende. Jan in zijn element op zijn racefiets met de snelle jongens. De voorlaatste dag was er een om niet snel te vergeten, 156 KM met vol wind tegen en een gemiddelde van nog geen 16 Km per uur. Maar ook aan zo'n dag komt een einde, niet waar? Dat is hetgeen dat ik dan maar denk.Overigens de hele rit door Zuid-Afrika super mooi weer en een lekkere temperatuur. In Kaapstad op dat moment veel regen maar met de voorspelling van beter weer op komst.
De laatste dag naar Kaapstad was een makkie van rond de 90 Km met een stop op 60 KM alwaar een uitgebreide lunch aan het strand georganiseerd was met zicht op de Tafelberg. Veel goede fotomomenten. Daarna in konvooi met politiebegeleiding Kaapstad in. Best wel een spannend moment. Dit duurde ongeveer 1,5 uur om uiteindelijk bij de Waterfront aan te komen waar een heel comité en allemaal vrienden en familie de rijders verwelkomden.
Muziek, prachtig weer, honderden mensen, een super atmosfeer.Martine, Youk Zumpolle en Marijke Legerstee aan de finish wat echt fantastisch was. De Consul Generaals van de verschillende landen waren aanwezig en de burgemeester van Kaapstad met een speech.
Allerlei prijzen en medailles werden uitgereikt hetgeen allemaal heel braaf was maar niet zo mijn ding is. Al met al een geslaagde afronding van een buitengewoon uitdagende tour en dat in vele opzichten.
Het is me zeker niet meegevallen. Er waren meer echte werkdagen dan verwacht. De bergen waren hoger, de heuvels talrijker, de dirt roads waren more dirtie, en de wind was meer head dan tail dan ik en velen met mij verwacht hadden. Wel een fantastische ervaring waarvan ik benieuwd ben hoe ik die thuis ga verwerken.
Uiteraard wil ik niet nalaten jullie allemaal te bedanken voor jullie interesse en medeleven, hetgeen me zeker goed gedaan heeft. Bovendien bedank ik hiermee namens Malaria No More diegenen die een donatie gedaan hebben.
Hopelijk tot snel ziens/horens. Na 11.483 gefietste km's.

Groet, Peter"

Petje af, Peter, voor deze geweldige prestatie!!! Wat een ontberingen, wat een zware omstandigheden, en dat dag in dag uit. Er leek geen einde aan te komen. Morgen terug naar Nederland en dan eindelijk weer heerlijk in je eigen bed slapen. En langzamerhand niet al om 5:30 uur wakker te worden.

Heel heel hartelijk bedankt, namens het bestuur en de directie van Malaria No More! Nederland en namens mij, voor het ophalen van zoveel geld voor de bestrijding van malaria. Er is t.n.t. 7.052 euro gedoneerd, een geweldig bedrag. Daarvoor kunnen we 705 klamboes op de juiste plek laten brengen waarmee het leven van 2115 kinderen 5 jaar lang beschermd kan worden tegen de dodelijke ziekte malaria!
Je kunt overigens Peter en deze sponsoractie nog steeds steunen door een bedrag over te maken op rekening 56.10.25.312 t.n.v. Malaria No More! Nederland o.v.v. "Peter Hodes".

- Margret van Gaalen

donderdag 7 mei 2009

Jan en Peter in Zuid-Afrika

Inmiddels zijn Jan en Peter in Zuid-Afrika aangekomen en een paar honderd kilometer verwijderd van de finish in Kaapstad. Zaterdag 9 mei komen zij daar aan en worden ze opgewacht door Martine die nu in het vliegtuig zit.
Jan en Peter hebben nog steeds geen contact kunnen krijgen via internet. Vanuit het thuisfront laat Brechtje weten dat de dagetappes zwaar zijn en het eigenlijk tegenvalt.
Deze dagen zijn de laatste loodjes en die zijn meestal het zwaarst.....

Toitoitoi, zet 'm op, Jan en Peter, zodat jullie zaterdag juichend over de finish kunnen!

Steun Jan en Peter moreel tijdens hun laatste etappes en maak uw bijdrage over op de rekening van Malaria No More - 56.10.25.312 - o.v.v. "Peter Hodes". Ze zijn zo'n 5000 euro verwijderd van het streefbedrag van 11.777 euro. Welk bedrijf durft BEST Experience The Difference te volgen die met 0,10 cent per kilometer sponsorde??

- Margret van Gaalen

zondag 3 mei 2009

Ook Jan moet over slechte wegen

Het thuisfront laat weten dat Jan en Peter weer geconfronteerd worden met slechte onverharde wegen. Ook de laatste etappe van 1720 kilometer in de Tour d'Afrique, de Diamond Coast van Windhoek in Namibie (25 april) tot Kaapstad in Zuid-Afrika (9mei), levert lastige routes op. Namibie betekent niet alleen woestijn, duinen, zand zand en nog eens zand maar blijkbaar ook heuvels en slechte onverharde wegen. Daar kan Jan een beetje ervaren wat zijn vader al die weken ervoor heeft meegemaakt in Soedan, Ethiopie en Noord-Kenia.

Jan en Peter hebben geen bereik maar het thuisfront in Den Haag laat weten dat ze het goed maken ondanks een gestolen telefoon. De steun van vrienden, kennissen en familie in Nederland is een enorme opsteker voor Jan en Peter: sinds medio april toen Jan richting Afrika afreisde is er 660 euro gedoneerd voor hun sponsoractie waarmee 660 kilometers gesponsord zijn. Malaria No More kan daarmee 66 klamboes aanschaffen en op de juiste plek laten brengen. Onder een klamboe kunnen 3 kinderen slapen waardoor met die 66 klamboes het leven van bijna 200 kinderen voor 5 jaar beschermd wordt tegen de dodelijke ziekte malaria!!!

Ook jouw steun is zeer welkom. Het meest eenvoudige is direct over te maken op rekening 56.10.25.312 van Malaria No More o.v.v. Peter Hodes.

We hopen binnenkort meer van Jan en Peter te horen.

- Margret van Gaalen, Malaria No More! Nederland