donderdag 4 juni 2009

Balkenendes klamboe in Shianda Kenia

De door Balkenende ondertekende klamboe is inmiddels aangekomen bij Enos Matangwe, coordinator van het Fight Against Malaria (FAM) project van de Pioneer Self Help Group Bulechia die in 2004 het succesvolle project introduceerde in de projectlocatie Munganga in de regio Shibinga (West Kenia). Als resultaat reduceerde de kindersterfte t.g.v. malaria met bijna 100% en het aantal gevallen van malaria nam met 90% af.

De kernpunten uit een FAM Project zijn: Inventarisatie, Voorlichting, Behandeling en Distributie. Vrouwen worden direct bij het project betrokken om de juiste bevolkingsgegevens te verzamelen om de statistieken rondom gezondheidsregistratie zo zuiver mogelijk te houden.
Op voorlichtingsbijeenkomsten informeren de projectmedewerkers de bewoners over het ontstaan en de risico’s van malaria. Tevens leggen ze uit hoe de bewoners malaria kunnen voorkomen door het veranderen van hun gedrag en het gebruiken en onderhouden van geïmpregneerde klamboes. Aan het eind van de bijeenkomsten worden geïmpregneerde klamboes uitgedeeld. Een belangrijk onderdeel in de bestrijding van malaria is een juiste diagnose en behandeling. FAM zorgt voor een adequate medische behandeling.

De pioniergroep wil nu ook in 6 andere locaties in de regio Shibinga dit FAM project implementeren. De realisatie zal 3 jaar duren. Extra activiteiten zijn de behandeling van muggenbroedplaatsen met Neem olie en het verlenen van microkrediet aan de moeders. Zij krijgen €1,- om te investeren en te sparen voor nieuwe klamboes.

Malaria No More! Nederland steunt dit project de komende 3 jaar en heeft besloten Balkenendes klamboe naar dit FAM project te sturen. Theo Kiewiet heeft de klamboe vanaf Ameland naar Enos gestuurd met een begeleidende brief. De Pioneer Self Help Group Bulechia is uitermate vereerd dat zij de klamboe mogen ontvangen. Zij zullen zorgvuldig beslissen welk gezin Balkenendes klamboe zal gaan gebruiken. Onder 1 geïmpregneerde klamboe kunnen 3 kinderen slapen waardoor hun leven voor 5 jaar beschermd zal zijn tegen de dodelijke ziekte malaria.

Er zijn natuurlijk veel meer klamboes nodig om de 70.000 bewoners van de regio Shibinga te beschermen, om precies te zijn 30.000 stuks. U kunt ons hierbij helpen door een bijdrage over te maken op rekening 56.10.25.312 van Malaria No More! Nederland o.v.v. Project Kenia.

Geen opmerkingen: