woensdag 27 januari 2010

Nieuwsberichten over malaria: Vrijgeving patenten en een vaccin in 3 jaar!

Malariabestrijding is de laatste tijd regelmatig in het nieuws, en de berichten zijn hoopvol. Berichtgeving wijst erop dat malaria steeds beter te bestrijden wordt en daar zijn wij natuurlijk reuze blij mee!
Malaria in het nieuws:

Patenten opgeheven in strijd tegen malaria.
LONDEN - De Britse farmaceut GlaxoSmithKline maakt duizenden chemische samenstellingen die mogelijk malaria kunnen genezen, patentvrij. Het bedrijf hoopt hiermee de bestrijding van de ziekte te versnellen, zo melddde de Britse krant The Guardian woensdag.


Het gaat om 13.500 stoffen die zonder patent veel goedkoper tot geneesmiddelen kunnen worden ontwikkeld.

''Er is geen financiële markt om de ontwikkeling te stimuleren, dus moeten we andere manieren vinden om het onderzoek te helpen'', aldus algemeen directeur Andrew Witty van GlaxoSmithKline.

Malaria doodt jaarlijks miljoenen mensen in arme landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

De farmaceutische onderneming beloofde vorig jaar alle kennis van potentiële geneesmiddelen voor verwaarloosde ziekten vrij te geven. Het bedrijf hoopt dat andere geneesmiddelenfabrikanten het voorbeeld volgen.

Bron: Nu.nl

Malariavaccin over 3 jaar beschikbaar.
LONDEN - Bill Gates, oprichter van computerbedrijf Microsoft en steenrijk filantroop, heeft aangekondigd dat er over drie jaar een vaccin tegen malaria kan bestaan. Hij voorspelde dat malaria uitgeroeid zal worden, net als de pokken.

‘We hebben een vaccin dat in zijn laatste fase zit - fase drie’, zei de multimiljardair Gates op de Britse zender BBC. ‘Een deels werkend vaccin zou al binnen drie jaar beschikbaar kunnen zijn, maar een volledig werkend vaccin zal nog tien jaar kosten.’

Malaria kost jaarlijks het leven aan een miljoen mensen, vooral kinderen. De Bill & Melinda Gates Foundation is een van de belangrijkste fondsen in de strijd tegen malaria, en heeft miljarden dollars geïnvesteerd in onderzoek naar een vaccin tegen malaria.

Bron: Volkskrant